De werkwijze van TOBi

Veiligheid en vertrouwen

Veiligheid en vertrouwen zijn heel belangrijk. Het gaat om je ‘dierbaarste bezit’. Je wilt als ouder met een gerust hart naar je werk of weg kunnen gaan en weten dat je kind het naar zijn zin heeft. Het belangrijk dat je een goede klik hebt met de gastouder. Hier kom je alleen achter wanneer je met elkaar in gesprek gaat.

Wanneer je als ouder contact opneemt met Gastouderbureau TOBi, ben je op zoek naar een gastouder of heb je zelf een gastouder gevonden die met Gastouderbureau TOBi samenwerkt. Als je zelf al contact gehad hebt met de gastouder dan is een volgende stap het inschrijven. 

Heb je nog geen gastouder gevonden en wil je dat Gastouderbureau TOBi met jou mee zoekt naar een gastouder, dan vindt er eerst telefonisch een gesprek plaats met Marloes. De opvangvraag wordt besproken en er wordt gekeken of er gastouder beschikbaar zijn. Hierna wordt er zo snel mogelijk een kennismakingsgesprek gepland. Een gesprek tussen gastouder en (vraag)ouder om te kijken of er een klik ervaren wordt en er een vertrouwensband opgebouwd kan gaan worden.

Inschrijven

Wanneer er een goed gevoel is kan de inschrijving starten en wordt er inschrijvingsformulier ingevuld. Met deze informatie kunnen de overeenkomsten opgesteld worden. Hierna volgt er nog een gesprek met de gastouder, jij als ouder en Marloes van gastouderbureau TOBi, het koppelingsgesprek. Wensen en verwachtingen worden nogmaals uitgesproken naar elkaar en de overeenkomst wordt doorgelopen. Na dit gesprek kunnen de overeenkomsten ondertekend worden en kan de opvang starten.

Proefperiode van 6 weken

De opvang start met een proefperiode van 6 weken. Deze periode kan gebruikt worden om te kijken of de juiste keuze is gemaakt. De proefperiode sluit af met een evaluatiegesprek dat plaatsvindt bij de gastouder thuis in aanwezigheid van Marloes.

Opvang

Als de opvang bevalt gaat de opvang na de proefperiode door. Tijdens de opvang is er vooral contact met de gastouder. Gastouderbureau TOBi is dan op de achtergrond aanwezig en zorgt er voor dat alle (administratieve) randzaken geregeld worden.

Ieder jaar vindt er een telefonisch evaluatiegesprek plaats tussen ouder en Marloes om te kijken of de opvang nog naar wens verloopt. Mocht er dan, of in de tussentijd iets zijn, waar je niet uit komt met de gastouder is Marloes altijd beschikbaar om samen te zoeken naar een oplossing. Daarnaast zal zijn natuurlijk contact houden met de gastouder.

Betrouwbare en geregistreerde gastouders

Alle gastouders die via Gastouderbureau TOBi werken, zijn geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang en voldoen aan de wettelijk verplichte eisen. Daarnaast hebben de gastouders een zelf opgesteld pedagogisch werkplan dat volgens de visie van het algemeen pedagogisch beleidsplan van TOBi is opgemaakt. Met dit werkplan maakt de gastouder zichtbaar hoe ze haar werk als professional uitvoert.

Gedurende het jaar volgt de gastouder bijscholing. Herhaling Kinder-EHBO vindt jaarlijks plaats, de Meldcode Kindermishandeling wordt tweejaarlijks herhaalt en er worden andere cursussen en/of workshops aangeboden aan de gastouders. Zo blijven zijn zich doorlopend ontwikkelen.

Ook komt Marloes regelmatig bij de gastouders langs. Niet alleen voor koppelingsgesprekken en evaluatiegesprekken, ook om de voortgang van de gastouder in haar werk bij te houden, om de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RIE) af te nemen en ‘gewoon’ om op de hoogte te blijven van wat er bij de gastouder en kinderen speelt. Een warme en persoonlijke band is hier ook een belangrijk uitgangspunt.

Benieuwd naar de ervaringen van de gastouder zelf? De gastouder kan zelf goed uitleggen wat de ervaring is met Gastouderbureau TOBi. Vraag hier dan ook gerust naar tijdens de kennismaking.